Näitus „Tolmeldamise võlu ja valu“

Tartu Ülikooli loodusmuuseum avas 4. juunil 2021 näituse „Tolmeldamise võlu ja valu“, mis keskendub putuktolmeldajatele ja nende tähtsusele nii inimeste kui ka kogu planeedi jaoks.

„Taimede ja putukate elu on omavahel keerukalt põimunud – üks pool ei saa läbi teiseta ning kogu ülejäänud elusloodus sõltub sellest suhtest,“ selgitas näituse kuraator bioloog Veljo Runnel. „Avame näitusel läbi fotode ja interaktiivsete eksponaatide putuktolmeldajate rikkaliku maailma, kus loodusehuvilisel külastajal ei jää muud üle kui imestust väljendada,“ sõnas Runnel.

Näitus tutvustab taimi tolmeldavate putukate mitmekesisust, põnevaid kohastumusi ning ka inimtegevusest tekkinud ohte, mis varitsevad nii putukaid kui ka neist sõltuvaid taimi. Vaatajale tuletatakse meelde, et selle rikkuse säilimine on tänapäeval suuresti inimese kätes.

Tartu Ülikooli botaanikaaia avamaal eelmisel suvel avatud infotahvlitelt saab uudistada, missugused taimed ja putuktolmeldajad on vastastikku kohanenud. Infotahvlite asukohad on märgitud infovoldikule, mis on saadaval botaanikaaia külastuskeskuses.

Kõik huvilised on oodatud näituse virtuaalsele avamisele Tartu Ülikooli loodusmuuseumi Facebooki lehel 4. juunil alates kella 10-st. Näitust saab külastada muuseumi piletiga ja see jääb loodusmuuseumi vahetuvate näituste saalis avatuks 30. jaanuarini 2022.

Näituse kuraator on Veljo Runnel, kujundaja ja graafiline disainer Margot Sakson ning illustratsioonide autor Grete Alt.

Näituse valmimist on toetanud SA Keskkonnainvesteeringute Keskus.

Doctoral defence: Rodolfo Basile "Invenitive-Locational Constructions in Finnish: A Mixed Methods Approach"

On 24 May, at 14:15 Rodolfo Basile will defend his doctoral thesis "Invenitive-Locational Constructions in Finnish: A Mixed Methods Approach” for obtaining the degree of Doctor of Philosophy (Finnic languages).
Rahvusvaheline Ulmeuuringute Ühingu suur aastakonverents 07.-11.05.2024

Science Fiction Research Association annual conference at University of Tartu

ATH-d illustreeriv pilt

High genetic risk of attention deficit hyperactivity disorder suggests possible health consequences