Näitus „Ars academica. Tartu Ülikooli kunstikogu“

Tartu Ülikool on Eesti kunstiteaduse, esimese kunstimuuseumi ja joonistuskooli sünnikoht. Terve eelmise aasta vältel tähistasid ülikooli muuseum ja raamatukogu suurejooneliselt ülikooli kunstikogu looja Karl Morgensterni 250. sünniaastapäeva. Näitus „Ars academica“ on Morgensterni aasta mõtteline jätk.

Näitus toob vaatajate ette maale, graafikat ja skulptuure ülikooli muuseumi ja raamatukogu varadest, alates Albrecht Düreri graafikast kuni Enn Põldroosi monumentaalse pannooni „Universitas Tartuensis“. Tartu Ülikoolile kuulub kokku ligi 45 000 kunstiobjekti, kusjuures vanagraafika ja antiikkunsti kipsjäljendite kogud on Eesti suurimad.

„Ars academica“ heidab uut valgust neile töödele, mis saadavad professoreid ja üliõpilasi igapäevaelus auditooriumide ja kabinettide seintel, ning toob kogudest välja ka sellised teosed, mida pole kaua eksponeeritud. Näitus räägib avameelselt akadeemilise kogu saatusest ja probleemidest, kunstitööde kogumise põhimõtetest, traditsioonidest ja tulevikuväljavaadetest.

Üllataval kombel ei olnud Eesti vanimast kunstikogust enne rahvusülikooli sajandat sünnipäeva suurt ülevaatenäitust tehtud. Selle vea parandas „Ars academica“, mis avati 2019. aasta sügisel Kadrioru kunstimuuseumis ja mis jõuab nüüd tagasi kodulinna.

Näitus on Tartu Ülikooli muuseumis avatud 18. veebruarist 2021 kuni 27. veebruarini 2022.

Näituse kuraatorid on Ingrid Sahk ja Tiina-Mall Kreem ning kujunduse ja graafilise disaini autor on Angelika Schneider.

Concert of the University of Tartu Symphony Orchestra “Masterclass: Educational journey with the classics”

UT Symphony Orchestra celebrates its 15th anniversary with three concerts this season.
Kant 300 näituseinfo kujundus koos joonistusega Kantist

The exhibition "Kant 300 in Tartu: from manuscripts to heaven"

„Harmonia Universitatis“ kontsert „Väike öömuusika“

The last “Harmonia Universitatis” concert this academic year