Tartu observatooriumis esitletakse Eesti järgmist satelliiti ESTCube-2

4. jaanuaril kl 14.14 esitletakse Tõraveres ja veebis Tartu Ülikooli Tartu observatooriumis Eesti järgmist tudengisatelliiti ESTCube-2. Tutvuda saab ka satelliidi inseneride ja teiste meeskonnaliikmete ning laboritega.

Eesti kosmoseriigiks teinud tudengisatelliidi ESTCube meeskond näitab Tõraveres pressikonverentsil Eesti uusima ja teadusmahukaima satelliidi mudelit ning tutvustab eesolevat missiooni ja selle ajakava. 

ESTCube-2 missiooni eesmärk on katsetada mitut tehnoloogiat, mis aitavad lahendada kosmoses tegutsemisega seotud probleeme. Põhiline satelliidi pardal tehtav eksperiment on Soome Meteoroloogia Instituudi teadlaste loodud plasmapiduri katsetamine. Plasmapidur aitab vähendada Maa madalorbiidile kogunevat kosmoseprügi ning selle tehnoloogia on seotud päikesepurjega – seadet saab Maa ionosfääris kasutada pidurina, aga kosmoses, päikesetuules, nii-öelda purjena.

ESTCube-2 on kolmeühikuline kuupsatelliit, mida arendavad põhiliselt Tartu Ülikooli tudengid Tartu observatooriumis. Satelliit koosneb kolmest 10 × 10 × 10 cm suurusest ja kuni 1,33 kg kaaluvast kuubikust, nii et see on kokku 30 cm pikkune ja pea neljakilone. Kogu satelliidi juhtimissüsteemi, platvormi ja eksperimentide sidumise süsteemi on välja arendanud ESTCube-2 tiim, teaduseksperimente teevad pardal aga koostööpartnerid.

Suurem osa ESTCube-2 arendustööst on üliõpilaste vastutada, kuid neile annavad nõu nii Tartu Ülikooli teadlased kui ka mitme teadusmahuka ettevõtte töötajad. ESTCube-2 projekt on nii mõõtmetelt kui ka sisult tunduvalt suurem kui ESTCube-1, sest varem omandatud kogemused on suureks abiks.

ESTCube on tudengite teadusprojekt, mille tulemusena saadeti 2013. aastal kosmosesse Eesti esimene satelliit ESTCube-1. Missioon kestis pea kaks aastat ning lisaks teadusandmete kogumisele aitas see märkimisväärselt kaasa Eesti kosmosesektori arengule – sellest said alguse mitmed hargettevõtted ja teaduskarjääri edulood, nt uurimistööd Massachusettsi Tehnoloogiainstituudis ja NASA Amesi uurimiskeskuses.

Pressikonverents „ESTCube-2: lennuvalmis“ toimub 4. jaanuaril kell 14.14 Tõraveres Tartu Ülikooli Tartu observatooriumis. Üritust saab jälgida ka otseülekande vahendusel.

Foto: Tartu Ülikooli observatioorium 

CERN

Estonia’s full CERN membership expands University of Tartu’s research collaboration opportunities

Pilt laboris

A new approach has the potential to double the efficiency of energy storage devices.

Koroonaviirus

European Commission funds research to tackle long-term COVID-19 health impact