Võrdleva kirjandusteaduse professor Liina Lukas valiti Göttingeni Teaduste Akadeemia välisliikmeks

Tartu Ülikooli võrdleva kirjandusteaduse professor Liina Lukas valiti jaanuari lõpus Göttingeni Teaduste Akadeemia välisliikmeks.

Lukase sõnul tuli akadeemia välisliikmeks saamine talle suure üllatusena. „See oli muidugi väga meeldiv üllatus. Nüüdseks tean, et mind esitati Göttingeni Ülikoolist, mida ma pean oma teiseks koduülikooliks. Olen seal õppinud nii magistri- kui ka doktoriõpingute ajal (DAAD-i stipendiumidega) ning hiljem pidanud loenguid ja seminare– viimati 2019. aasta lõpus, vahetult enne koroonapandeemia algust,“ ütles ta.

1751. aastal asutatud Göttingeni Teaduste Akadeemia on üks seitsmest järjepidevalt tegutsenud Saksamaa teaduste akadeemiast. See on ülikooliväline uurimisasutus, mis ühendab silmapaistvaid teadlasi Saksamaal ja kogu maailmas.

Praeguseks on selle liikmete hulgas 74 Nobeli auhinna laureaati ning 380 täisliiget ja korrespondenti kokku. Kui korralised liikmed töötavad peamiselt Põhja-Saksamaa ülikoolides, siis välisliikmeteks võivad olla nimekad teadlased kogu maailmast. Enamasti valitaksegi akadeemikuteks silmapaistvaid humanitaar- ja loodusteaduste professoreid. 179 välisliikme seas on näiteks Aleida Assmann, Erika Fischer-Lichte ja Joep Th. Leerssen. Välisliikmesus kehtib akadeemiku 75. eluaastani.

Liina Lukas on Tartu Ülikoolis töötanud alates 1998. aastast. Tema teadusliku tegevuse keskmes on kirjandussuhete uurimine mitmekeelses Balti kultuuriruumis, eeskätt 18. sajandist 20. sajandi alguseni. Ta on andnud külalisloenguid Viini, Göttingeni, Bordeaux-Montagne’i, Helsingi ja Läti ülikoolis. Lisaks on Liina Lukas Eesti Võrdleva Kirjandusteaduse Assotsiatsiooni ja Eesti Goethe-Seltsi esimees.

Pildil Tartu Ülikooli võrdleva kirjandusteaduse professor Liina Lukas. Foto autor Triinu Rosenberg

Ruumiandmed

Geoinformaatikahuvilised arutlevad Tartus vaba ja avatud lähtekoodiga tarkvara laiema kasutuse üle

Free laser beam image, public domain technology CC0 photo.

Konverents „Nordic Baltic Femtochemistry Conference 2024“

Eesti aukonsulid külastamas Delta keskust

Eesti aukonsulid külastasid Tartut ja Tartu Ülikooli