Autor:
Tartu Ülikooli geograafia osakond

„Andmepärl 2023“ parima andmeloo tiitli võitis raamat „Viguriga kaardid – Eesti kujutatuna kaartidel“

Statistikaameti iga-aastase konkursi „Andmepärl 2023“ parima andmeloo tiitli võitis Taavi Pae koostatud raamat „Viguriga kaardid – Eesti kujutatuna kaartidel“.

See teos hõlmab 65 kaarti erinevatelt eluaaladelt ja algselt ilmusid need kaardid ajalehe Postimees nädalalõpulisas 2021. aasta jaanuarist 2022. aasta juunini. Kaardid kujutavad erinevaid Eesti elu-olu tahke ja mitmedki neist pakuvad regionaalset äratundmist ja näitavad, et Eesti eri kohtades on midagi olnud erinevat. Kaartide autorid on kõik seotud TÜ geograafia osakonnaga ja käsitletav teemadering juhib ka tähelepanu erinevatele andmeallikatele, mida saab kartograafiliselt visualiseerida. 

***

Pisikese panuse andmete ja nõuga andsid geograafia osakonnast Kadi Kalm ja Tiit Tammaru parima infograafika auhinna saanud Riin Aljas, Toom Tragel, Mart Nigola ja Delfi Meedia koostatud põnevasse Eesti Ekspressi artiklisse „Sisesta oma aadress ja vaata, kuidas sinu kodukoht Tallinnas muutunud on“. Artikkel on üks osa Tallinnast rääkivast sarjast. Eesti Ekspress, Levila ja Tartu Ülikooli teadlased viisid esimest korda läbi andmeanalüüsi, mis valgustab läbi Tallinna elanike sotsiaalmajandusliku seisu ja selle arengu 30 aasta jooksul kvartal kvartali haaval. Andmemassiiv paljastab, kuidas igal tänaval elatakse.  

Töödega on võimalik tutvuda Statistikaameti kodulehel.

Professor Ülo Mander

Ülo Mander valiti globaalmuutuste akadeemikuks

Luulenäitus Toomemäel

Luulenäitus "Aken Toomemäe poole"

konverents 2024

Kandideeri Enlighti õpetamise ja õppimise auhinnale