2019. aasta parimad keeleteod on Tartu Ülikooli masintõlge ja Tallinna Tehnikaülikooli kõnetuvastus

11. märtsil tunnustas Haridus- ja teadusminister Mailis Reps aasta keeletegusid. 2019. aasta keeleteokonkursil võidutsesid keeletehnoloogia teod, peaauhind läks jagamisele Tallinna Tehnikaülikooli kõnetuvastuse ja Tartu Ülikooli masintõlke vahel. Rahvahääletuse võitis Tartu Ülikooli ajakirjanduse ja kommunikatsiooni eriala bakalaureuseõppe üliõpilase Kert Kase Õigekirjagurmaani Instagrami konto, mille kaudu vahendatakse keelenõu.

Tartu Ülikoolis loodud Neurotõlge on tehisnärvivõrkudel põhinev masintõlge, mis toetab tõlkimist eesti-inglise, eesti-vene ning eesti-läti keelesuundadel. Keele tuvastamisega saab neurotõlge ise hakkama, ise tuleb määrata sihtkeel ja stiiliväljund. Neurotõlge oskab parandada eesti keele grammatikavigu. Masintõlke uurimisgrupp pöörab erilist rõhku just väikeste keeleressurssidega väikeste keelte masintõlke arendamisele. Töörühma juhib Mark Fišel ning liikmed on Andre Tättar, Lisa Yankovskaya, Lisa Korotkova, Liisa Rätsep, Maksym Del ja Annika Laumets-Tättar.

Tartu Ülikooli ajakirjanduse ja kommunikatsiooni eriala bakalaureuseõppe kolmanda aasta üliõpilane Kert Kask ja tema loodud Instagrami konto Õigekirjagurmaan võitis rahvaauhinna. Õigekirjagurmaani Instagram on kaasaegne meedium, mille kaudu vahendatakse keelenõu. Õigekirjagurmaan jagab keelehuvilistele uusimaid keelesoovitusi ja teateid keelemaailmast. Postitused levivad keelevaldkonnast väljapoole ning kõnetavad selgelt ja tabavalt ka nooremat põlvkonda. Õigekirjagurmaanil on Instagramis üle kümne tuhande jälgija. Kert Kask avas Õigekirjagurmaani konto mullu juunis ja sealtpeale kaheksa kuu jooksul on avaldatud üle 145 postituse, mida jagatakse edasi nii Facebookis kui ka Twitteris.

Kask ütles, et konto loomise mõte tuli tal õppides Erasmusega vahetussemestril, sest kui eesti keel jäi tagaplaanile, siis oli just keelenõuvaka soovitusi hea lugeda ja keele nüansirohkust meelde tuletada. „Eestisse tagasi jõudes mõtlesin, et kuigi EKI lehel on need soovitused kõik olemas, aga mitte väga „söödaval” kujul, siis võiks neile soovitustele teises meediumis ja teisel kujul uue hingamise anda,” rääkis konto looja selle sündimisloost.

Tutvu lähemalt: