Autor:
Silvia Luik

Püsinäitus „Maa. Elu. Lugu“

Püsinäitusel saad rännata Maa elus ja eluta looduse arenguloo radadel Universumi tekkimisest tänapäevase loodusliku mitmekesisuseni. Eksponeeritud on ligi 220 aasta jooksul teadustegevuse käigus kogutud umbes 8000 eksponaati maailma ja Eesti loodusest: kivimeid, mineraale, kivistisi, topiseid, preparaate, luustikke, herbaarlehti.

Püsinäitus „Maa. Elu. Lugu“ paikneb kolmes ruumis: geoloogia, elurikkuse ja ökoloogia saalis.

Maa ajaloo ehk geoloogia saalis aitavad kivimid ja kivistised avastada meie planeedi ja selle elustiku kujunemislugu. Saalis saab näha meteoriite, erinevaid kivimeid, sädelevaid mineraale ja paljusid miljonite aastate eest väljasurnud loomade kivistisi.

Vastused saad küsimusetele, nagu näiteks, millest koosnevad planeedid? Miks on vesi oluline? Miks tekivad vulkaanipursked? Miks Maa on just selline? Kuidas triivivad mandrid? Miks maakaart näeb välja selline ja kas ta on alati niisugune olnud? Kes on siin elanud enne meid? Millest räägivad meile kivistised? Millal tekkis Eestimaa? Kes on siin elanud enne meid ja milliseid jälgi on nad endast maha jätnud? Miks nad kõik välja surid? Kui palju eluvorme on aja jooksul välja surnud ja miks? Kuidas kivimeid määratakse? Kes on ja kui suureks kasvasid rüükalad? Miks tekib jääaeg? Miks Eestimaa näeb välja selline? Kust on pärit kivimid meie jalge all? Mis on maavarad?

Elurikkuse saalis saad tutvuda maailma elustiku liigirikkusega. Siit leiad kireva väljapaneku maailma looma-, taime- ja seeneriigist: DNA ja raku mudelid, eluslooduse evolutsiooni selgitavad elupuud ja infot olendite kohta, kelle eksisteerimisest me enamasti teadlikudki pole. 

Vastused saad küsimusetele, nagu näiteks, kui palju on maailmas loomaliike? Kas linnud ja putukad on loomad? Kes on kellega sugulane? Kui tohutu on mikromaailm? Millised on kõige vanaaegsemad taimed? Mis on samblik? Kas seen käib alati kübaraga? Kuidas kõlavad meie lindude laulud? Kes on bakterid ja kas nad kõik on pahad? Mis on arhed, protistid ja miks me neist midagi teadma peaksime? Kes elavad meie sees? Kes ujuvad ja elavad meie veekogudes? Kes on võõrliigid? Kus asub inimene suures elupuus?  Mis on ühist vähkidel ja putukatel? Kuidas kaasajal liike määratakse?

Elumustrite ehk ökoloogia saalis saad tutvuda looduslike koosluste, luustike ja eksootiliste elusloomadega. Elu eksisteerib üksnes võrgustikena – ükski liik ei saa elada omaette. Saalis tutvud eri kliimavööndite looduslikke kooslustega nagu tundra, taiga, kõrb, savann, troopiline vihmamets. Oma nurgake on saalis ka elusloomadel ja Eesti kalade akvaariumil. Luustikest on tähelepanuväärseimad 7-meetrine kääbusvaala skelett ja mammuti kolju. 

  

Näitust külastama!

Näitus avati 2016. aastal. Sissepääs muuseumipiletiga.

Külastusinfo
Luulenäitus Toomemäel

Luulenäitus "Aken Toomemäe poole"

Tartu Ülikooli Sümfooniaorkestri kontsert „Meistriklass: hariduslik retk klassikutega“

28. ja 29. aprillil ning 6. mail toimub Tartu Ülikooli Sümfooniaorkestri kontsert „Meistriklass: hariduslik retk klassikutega“.
Sarja „Kord ja kaos“ teine sümpoosion „Maailma tähendusest“ kujundus.

Sarja „Kord ja kaos“ teisel sümpoosionil keskenduti semiootikale