Piimhappebakter ME-3 jõudis juustu sisse

Piimhappebakter Lactobacillus fermentum ME-3 on Helluse piimatoodetes olnud eestlaste toidulaual juba 17 aastat ja alates 2014. aastast tarbitakse seda ka toidulisandina. Eelmisel kevadel jõudis see kasulik bakter Eesti käsitööšokolaadi tootja Chocolala šokolaadi sisse ja Balbiino aprikoosise jogurtijäätise sisse. Mullu sai Andre Farm valmis ka tervisele kasuliku juustu, kuhu on samuti lisatud Tartu Ülikooli meditsiiniteadlaste avastatud piimhappebakter ME-3.

„Tervisetooted on tulevik,” põhjendas Andre Farmi perenaine Erika Pääbus Maa Elule, miks nad ütlesid 2019. aastal Tartu Ülikoolile oma jah-sõna, mille tulemusena sündis juust Andre Salute.

Tartu Ülikooli ettevõtlus- ja innovatsioonikeskuse tehnoloogiasiirde juhi Jane Luha sõnul on ka varasemalt kahel korral juustufarmidega ME-3 bakteri lisamise osas koostööd tehtud. Esimene katse lõppes 2000. aastate alguses Vana-Kuuste piimaühistu sulgemisega, teine katse Võru Juustuga sai läbi, kui selle ostis Valio. Otsuse just Andre Farmiga koostööd teha tegid teadlased, kelle hinnangul oli farmi tingimused katsetamiseks ja tootmiseks väga head.

Piimhappebakteri Lactobacillus fermentum ME-3 avastasid 1995. aastal Tartu Ülikooli teadlased Marika Mikelsaare ja Mihkel Zilmeri juhtimisel. ME-3 sisaldavad tooted soodustavad seedimist, kuna probiootilised piimhappebakterid aitavad toitaineid paremini lõhustada, ning samuti toetavad need seedetrakti mikrobioomi mitmekesistamist, mis aitab hakkama saada bakterite ja viirustega. Lisaks on leidnud teaduslikku kinnitust ME-3 kolesteroolitaset alandav ja oksüdatiivset stressi korrigeeriv mõju.

Loe ME-3 bakteriga rikastatud juustu kohta lähemalt Maa Elu artiklist ja Andre Farmi veebilehelt

Lisateave:
Jane Luht, Tartu Ülikooli ettevõtlus- ja innovatsioonikeskuse tehnoloogiasiirde juht, 529 7956, jane.luht@ut.ee
Mihkel Zilmer, Tartu Ülikooli biokeemia osakonna juhataja ja meditsiinilise biokeemia professor, 512 5311, mihkel.zilmer@ut.ee

Map of the study landscapes and populations of Primula veris

Iris Reinula kaitseb doktoritööd „Genetic variation of grassland plants in changing landscapes“

Härghein

Tule Ellujäämise Kunstide Loodusloovusfestivalile, mis toimub 5.–15. juunini

Tartu Ülikooli teadlased Tartu [eel]arvamusfestivalil

Arutelu: teaduse heaks antakse kolm tilka verd vaid hea selgitustöö peale