Autor:
Margot Sakson

Loodusfestival kutsub loodusvaatluste maratoni aladest teada andma

Kuues üle-eestiline loodusvaatluste maraton toimub 10.–11. juunini. Kõik huvilised on oodatud 1. juuniks vaatluspaikadest teada andma.

Loodusvaatluste maraton on põnevusest pakatav, seikluslik ööpäev looduses. See on BioBlitz formaadil põhinev harrastusteaduse sündmus, mille käigus tuvastatakse kindlal alal kindla ajavahemiku jooksul nii palju eluslooduse liike, kui võimalik. Loodusvaatluste maratonil osalemine aitab osalejal kodukoha loodust paremini tundma õppida ning looduskaitsjate ja teadlaste töö jaoks andmeid koguda.

Image
Loodusvaatluse tegemine

Maratonil osalemiseks tuleb vaatlusala registreerida hiljemalt 1. juuniks. Vaatlusala võib olla avalik, kus kõik huvilised saavad osaleda, aga sobib ka eramaa, et pereringis loodust avastada. Mõlemal juhul on oluline vaatlusalast korraldajatele teada anda, et tehtud vaatlused hiljem eElurikkuse andmeportaali jõuaksid. Vaatlusala registreerimine annab võimaluse selle paiga elurikkust lähemalt tundma õppida, aga tekitab ka väikese võistlusärevuse, milliselt vaatlusalalt kõige rohkem liike leitakse, rääkis maratoni eestvedaja, Tartu Ülikooli loodusmuuseumi ja botaanikaaia harrastusteaduse peaekspert Veljo Runnel.

Seminar „Loodusvaatluste maratoni korraldamine“

Vaatlusalade registreerimist ja maratoni läbiviimist tutvustatakse lähemalt kõigile looduhuvilistele neljapäeval, 27. aprillil tasuta seminaril „Loodusvaatluste maratoni korraldamine“.

Vaata rohkem

Loodusvaatluste maraton on osa Loodusfestivalist, mis sel aastal keskendub viie päeva jooksul aedade ilu ja elurikkusele. „Loodan, et festivali teemavalik aitab esile tõsta igaühe aia erilisust. Pole tähtis, kui suur on aed, sest aia väärtus võib peituda hoopis muus: aed võib olla meie toitja või silmailu pakkuja, aga ka looduse hoidmise koht,“ selgitas festivali projektijuht Kaarin Hein.

2022. aastal oli erinevates Eesti paikades 42 vaatlusala, kus tehti üle 7000 loodusvaatluse, maratoniga seotud sündmustel osales üle 360 inimese. Aastal 2018 pärjati vaatlusmaraton Eesti Teadusagentuuri teaduse populariseerimise auhinnaga uue algatuse kategoorias. Üle-eestiline ettevõtmine sai 2019. aasta alguses tunnustuse ka Keskkonnaministeeriumi aasta keskkonnateo konkursil.

Loodusfestivali ja loodusvaatluste maratoni peakorraldaja on Tartu Ülikooli loodusmuuseum ja botaanikaaed, kaaskorraldaja Linnuvaatleja. Loodusvaatluste maraton on osa üheksandat aastat toimuva Loodusfestivali programmist.

Loodusvaatluste maratoni koduleht ja alade registreerimine
Loodusvaatluste maraton Facebookis

Loodusfestivali koduleht

Kliimaministri visiit Tartu Ülikooli

Kliimaminister Kristen Michal külastas Tartu Ülikooli

Professor Ülo Mander

Ülo Mander valiti globaalmuutuste akadeemikuks

Tartu Ülikooli teadlased avastasid uue ravimikandidaadi agressiivse ajukasvajaga võitlemiseks

Tartu Ülikooli teadlased avastasid uue ravimikandidaadi agressiivse ajukasvajaga võitlemiseks