TÜ teadlaste avastatud piimhappebakterit ME-3 sisaldav juust Andre Salute võitis rahvusvahelisel võistlusel pronksmedali

Novembri alguses Hispaanias Oviedos toimunud juustufestivalil jagati maailma parima juustu auhindu. Andre Farmi ja Tartu Ülikooli koostöös valminud, TÜ teadlaste avastatud piimhappebakterit ME-3 sisaldav juust Andre Salute pälvis võistlusel pronksmedali.

Maailma juustuauhindu jagati juba 33. korda. Võistluse algataja ja eestvedaja on 1995. aastal Suurbritannias asutatud ühendus The Guild of Fine Food, mille eesmärk on toetada ja tunnustada toiduvaldkonna väiketootjaid. Selleaastasel võistlusel osalesid 45 riigi juustutootjad 4079 juustuga.

„Andre Salute’i lisamisega oma tootevalikusse astusime esimese sammu funktsionaalse toidu maailmas,“ kommenteeris koostööd ülikooliga Andre Farmi perenaine Erika Pääbus. „Juustumaailmas on funktsionaalne toit veel täiesti avastamata teema, seega eraldi sellist juustukategooriat rahvusvahelistel võistlustel veel pole. Sellel võistlusel osalesime Salute’i juustuga gouda tüüpi juustude kategoorias,“ lisas Pääbus.

Andre Farmi perenaise arvates on Salute’i juustu väärtuseks just ME-3 sisaldus ja omadused. Enda sõnul kahtles ta tõsiselt juustu edus gouda kategoorias, sest ME-3-l on omadus pärssida oma antimikroobsele toimega juustu maitsebuketti rikastavate bakterite tööd. Seda suurem oli aga üllatus, kui Andre Salute siiski pronksmedali vääriliseks kuulutati. „Kohtunikud ei tea juustude päritolust ega koostisainetest hindamisel midagi – tegemist on pimetestiga,“ kirjeldas Pääbus hindamisprotseduuri.

Sel aastal pälvis Andre Salute tunnustuse ka Eesti Talupidajate Keskliidu korraldataval võistlusel „Parim talutoit“, kus žürii hindas kategoorias „Parim talujuust“ maitsvaimaks just Andre Farmi ja TÜ ühisloomingu.

Lactobacillus fermentum ME-3 on TÜ teadlaste meeskonna 1995. aastal avastatud ja põhjalikult uuritud bakter, millel on teadusuuringutega tõendatud antimikroobne ja antioksüdantne toime. Bakter on kasutusel AS-i Tere Helluse sarja toodetes, Andre Farmi juustus Salute, Chocolala käsitööšokolaadis ja Balbiino jäätises. Samuti on bakter saadaval toidulisandina kapslites ligi 15 riigis üle maailma.

Huy Qui Vinh Nguyen kaitseb doktoritööd „Süsinikule sadestatud Pt-CeO2 katalüsaatorite väljatöötamine prootonvahetusmembraan kütuseelementidele“

16. augustil kell 11.15 kaitseb Huy Qui Vinh Nguyen oma doktoritööd „Süsinikule sadestatud Pt-CeO2 katalüsaatorite väljatöötamine prootonvahetusmembraan kütuseelementidele“.

Kerli Martin kaitseb doktoritööd „Recognition of carboxylates by synthetic receptors - from structure-affinity studies to solid-contact anion-selective electrode prototyping“

7. augustil kell 10.15 kaitseb Kerli Martin doktoritööd „Recognition of carboxylates by synthetic receptors - from structure-affinity studies to solid-contact anion-selective electrode prototyping“.

Kelli Solmelar-Duracz kaitseb doktoritööd „The molecular and cellular mechanisms of brain plasticity impairing factors”

27. augustil 2024 kell 15.00 kaitseb Kelli Solmelar-Duracz oma doktoritööd „The molecular and cellular mechanisms of brain plasticity impairing factors” („Aju plastilisust kahjustavate tegurite molekulaarsed ja rakulised mehhanismid”).